Krachttraining als therapie en preventie

16-03-2020 15:46

Krachttraining als therapie en preventie.

Recent onderzoek wijst aan dat peesletsels voorkomen en goed behandeld kunnen worden door specifieke krachttraining. 

Door peesletsels vooral excentrisch te trainen, krijgt men een grote verbetering in de peesstructuur. Specifieke excentrische krachttraining op de betreffende pezen zorgt ervoor dat er een normalisatie van de pezen bekomen wordt. Dit over een tijdspanne van ongeveer 2 jaar bij een ernstig peesletsel. 

Het is de bedoeling, de oefeningen, heel intensief uit te voeren en pijn toe te laten. De belasting dient zo zwaar mogelijk te zijn. Vooral in het beginstadium van de training is het de bedoeling heel intensief te trainen. Een drietal reeksen van 10 herhalingen, zeven dagen per week, twee maal per dag, voor 12 weken.

Oefening voor de de achillespees

Enkel het exentrische gedeelte van de oefening benadrukken

 

Oefening voor de kniepees

Squatten op een hellend vlak biedt de juiste excentrische training voor de kniepees.

Revalidatie bij een peesletsel. Zolang de pijngrens aanvaardbaar is, mogen de voetballers blijven sporten. Men heeft vastgesteld dat de herstelsnelheid identiek is dan bij sporters die een inactiviteit voorgeschreven krijgen. Excentrische krachttraining kan een operatie vervangen. In de V.S. heeft men onderzoek gedaan met een 30-tal sporters met ernstige peesletsels. De helft daarvan ondergingen geen operatie, maar wel een excentrische krachttrainingsperiode. Men stelde vast dat bij de groep geopereerden slechts 2 sporters symptoomvrij waren na hun operatie en herstelperiode en 7 ervan lichte hinder bleven ondervinden. De rest kon hun sport niet meer op hun oude niveau beoefenen. Bij de groep die geen operatie onderging, maar specifieke krachttraining uitvoerden, waren 4 sporters die volledig hersteld waren en 8 sporters die nog lichte hinder ondervonden. De andere 3 sporters moesten uiteindelijk toch een operatie ondergaan. Waarom effect? Na 2 dagen na de start van de oefening neemt het collageen binnen de pezen toe waardoor het herstel bevorderd wordt. Door belasting maken we normale pezen aan, door onderbelasting maken we meer kwetsbare pezen. Spierletsels De eerste 10 dagen is het letsel in de spier het kwetsbaarst. Nadien is het letsel zodanig hersteld, dat er zich een nieuw letsel op een andere plaats in de spier zal voordoen, door de verzwakking van de ganse spier. Te lange rust heeft dus tot gevolg dat er spieratrofie plaatsvindt. Er is een vermindering van de elasticiteit waarneembaar en soms kan er peesvorming in de spier (op het letsel) voorkomen. Het is dus aan te raden om snel krachttraining uit te voeren bij een spierletsel. Een behandeling met inspuitingen kan krachttraining zeker nog niet vervangen. Wel worden veel nieuwe vezels aangemaakt om het letsel te herstellen, maar deze vezels bezitten weinig treksterkte. De basistraining bij spierletsels is de "FIFA 11" of ook wel "The 11" genoemd. Dit is een verzameling van 11 krachtoefeningen die het herstel sterk bevorderen. 

(Bron: https://www.geocities.ws/desmetandy/spierletsels.html)

 

 

           De Vylder Emmanuel
 
 
 
 
 
 
       
 
 

Contact

First keeper online jeugdkeepers@gmail.com