Penalty

11 tips om een penalty te

pakken

Sommige mensen denken dat het pakken van een penalty puur geluk is. Dat je toevallig een hoek induikt en opeens de bal in je handen hebt. En dat je als keeper geen directe invloed zou hebben op deze die de penalty omzet. Dikke vette onzin, als je het mij vraagt. 

Een penalty pakken is kijken, kijken en een zeer snelle analye kunnen maken van wat je ziet. Jonge spelers zijn redelijk doorzichtig en kan je snel zien met een geoefend oog naar waar de bal gaat. Wat vooral belangrijk is hoe jij zelf een penalty zou nemen en welke gedachten er door een speler zijn hoofd razen net voor het moment of decision-making (beslissing nemen). En jonge speler zal weinig risico durven nemen bij het nemen van een penalty. Vaak zal deze niet hoger getrapt worden dan een meter boven de grond juist omdat dit een makkelijk te controleren trap is voor een speler. En dan heb je links of rechts en rechtdoor. Dus de keuze is al een paar maal geminderd door deze bedenking.

Dus hieronder een paar tips.............

 

 

Tip 1) Let op wanneer de penaltynemer zijn bal neerlegt

Bij het neerleggen wijst het standbeen van de penaltynemer  in de richting van de hoek waar hij gaat schieten. Let dus goed wanneer hij de bal neerlegt.  Heb het zelf nooit uitgeprobeerd, maar het zou zomaar eens kunnen.

Tip 2) Maak oogcontact met de penaltynemer

Kijk op welke hoek hij zich focust. Hier geldt wel dat voetballers je in de maling kunnen nemen: zij kijken dan in de ene hoek en schieten in de andere…

Tip 3) Kijk naar het standbeen van de penaltynemer

In veel gevallen wijst het standbeen naar de hoek waar de speler de bal gaat schieten. Dat gebeurt onbewust en kan een indicatie voor de hoek zijn. Maar: het gaat heel snel en erg goede voetballers spelen hier juist mee: ze weten dat je op hun standbeen let en schieten de bal vervolgens in de andere hoek.

Tip 4) Blijf zolang mogelijk staan

Veel spelers wachten tegenwoordig tot de keeper een hoek kiest. Ga je te vroeg, dan is het voor hen een makkie. Blijf je staan, dan maak je het hen moeilijk. Kijk maar eens naar Andrea Pirlo tegen Barcelonakeeper Pinto… Train op penalty's en blijf zolang mogelijk staan. Je zult zien dat het werkt.

Tip 5) Kijk naar de stand van de heupen

Deze tip hangt nauw samen met tip 3. De stand van de heupen kan een indicatie zijn voor de hoek waarin de penaltynemer gaat schieten.

Tip 6) Kom – net voordat de speler schiet – van je lijn af

Je maakt je goal er enorm veel kleiner mee. Natuurlijk, dat mag niet van mijnheer de scheidsrechter. Maar ik heb afgelopen jaar gemerkt dat veel scheidsrechters daar niet voor fluiten (zelfs niet toen  ik de bal vervolgens pakte).

Tip 7) Doe je huiswerk

Heb je tegen een club een penalty tegengekregen, noteer dan na afloop in welke hoek welke speler schoot. Neem voor de terugwedstrijd je boekje door en je hebt een voorsprong. Aan de andere kant: de speler weet ook in welke hoek hij de vorige keer schoot en kan er daarom juist voor kiezen deze keer juist voor de andere hoek te gaan. Wat je in dat geval kunt doen is heel hard roepen dat je weet waar hij gaat schieten. Wie weet gaat je tegenstander daardoor twijfelen en raakt hij zijn zelfvertrouwen kwijt.

Tip 8) Maak jezelf groot

Haal adem, strek je armen en laat je tegenstander zien dat het moeilijk gaat worden om bij jou te scoren. Jouw goal is namelijk kleiner dan al die andere voetbalgoals.

Tip 9) Kijk veel naar penalties (en train erop!)

Bekijk penalty's  op YouTube, laat je teamgenoten  penalty's nemen en observeer ze. Hoe is de stand van hun heupen en standbeen en in welke hoek kijken ze? Doen = leren. Ga in de goal staan en probeer  penalty's te pakken; je zult zien dat je steeds beter wordt.

Tip 10) Gebruik de statistieken

Volgens statistieken  pakken keepers die in het midden van de goal blijven staan en wachten tot er geschoten wordt, twee keer zoveel penalty's als de keeper die een hoek kiest en duikt. Nog een statistiekje: rechtsbenige spelers schieten meestal rechts van de keeper (vanuit het perspectief van de keeper), linksbenige spelers juist links. Net voor dat de speler trapt een klein stapje opzij zetten zodat deze speler denkt dat je niet in het midden van je doelstaat. dan moet je wel naar de kant duiken waar je het grote "gat" laat.

Mijn tip 11) Maak de penaltynemer gek

Ga aan de lat hangen, kom je goal uit, pak de bal die de speler net neer heeft gelegd op en gooi en hem weer terug. Nee, je maakt jezelf er niet populair mee maar als het maar helpt is het goed. Zoek de grens op, maar pas op dat je deze niet (te ver) overschrijdt. Ik herinner me een spits die ik helemaal gek maakte, waarna hij zijn  penalty snoeihard inschoot en voor mijn neus kwam juichen. Terecht. Ik heb het geïncasseerd…